Kenal Pasti Kasut kulit Babi

Kasut kulit babi dan hukum jual beli.

Umum tahu babi tergolong dalam najis mughollazoh yakni najis paling berat.Walau apa keadaan sekalipun(kecuali darurat),material dari jasad seekor babi adalah najis.Termasuklah kasut yang diperbuat dari kulit babi.Untuk info korang sekadar menyebut beberapa nama.. sesetengah Adidas Gazelle,Spezial,timberland boots,Clarks dan banyak jenama lagi ada menggunakan Material dari benda alah ni.Betul2 kena perati.

Jadi kat sini be zam share cara nak kesan kulit babi dengan mudah.
Caranya ambil sedikit air sembur atas permukaan kulit.Jika timbul bintik 3 berkembar sah!kulit Al khinziriyun lah jawab nya.
Jika dah bersentuh jangan gelabah berud.Tenang dan samak ja.camana samak?google lah.
Beego..Tumbler reti cari.Takkan cara samak Tak reti search.

Untuk sahabat seller..
Tertengok kat Up2u ada seller up kasut.Mengikut mazhab Shafei,menjual kasut yang ada kulit babi juga hukum nya haram !
Ori 7 petala langit sekalipun kasut tu,jika kau dah confirm ada ‘Encik Pig’ kat kasut tu.. hukum nya Haram dalam berjualbeli.Sebab apa haram?sebab babi adalah najis.Najis mana boleh akad jualbeli.Tolong alert pasal ni wahai seller muslim.

Pesanan terakhir,Jika kulit babi kemain kau jaga..Menjual dengan menipu status barang juga adalah haram.Ibarat peniaga yang menipu dalam timbangan..bukan takat haram malah ia dilaknat Allah.Hat tu lagi besar dosa dari sentuh kulit babi ,Babi.

Mencari rezeki yang halal adalah Fardu.

kredit
Abe Zam
#daizam
#muamalat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s