“Jadilah peniaga jujur”

“Jadilah peniaga jujur”

Ok bab ni saya nak terangkan sikit kepada penjual2 barangan used ni. Banyak yang jujur diluar sana. Tapi ada juga yang tak jujur sebab dia takut buyer tak beli bila bagitahu kekurangan baju atau seluar yang dia jual. Saya cerita berdasarkan pengalaman saya sendiri.

Cerita tak kira kalau pak lebai atau apa-apa sekali pun jadi la jujur. Saya terkena dah dua kali kepada seller yang sama sebb tak bagitahu baju dah turun warna. Saya sebagai pembeli dan penjual beli untuk menjual semula. Tapi lain pula jadi sebab baju dah turun warna.

Kalau anda penjual sepenuh masa jadi la jujur sebab itu periuk nasi kamu dan nak tanggung anak bini makan. Kalau berniaga hanya fikir untung nasib sebagai seller tak akan bertahan lama.

Kalau dah rezeki baju seluar koyak pun buyer akan beli bila dia dh minat. Jadi kenapa takut untuk terang item sejujurnya. Rezeki tak pernah salah alamat, kalau itu rezeki kita tak kan kemana punya.

Seller facebook yang saya terkena tu, saya tengok keluar Universiti dari mesir bukan calang- calang orang , jadi kat sini orang tak jujur tak mengenal universiti ok

Dah la cerita banyak-banyak nanti sakit hati pulak. Ok cau dulu Assalamualaikum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s